Mazurek kajmakowy:

Składniki na ciasto kruche:
- 35 dag mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka

1. Wszystkie składniki wyrobić.
2. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha wyłożyc papierem do pieczenia)
4. Taka ilość ciasta wystrczy też na ozdoby: wałeczki wokół, itp
5. Ciasto ponakłuwać widelcem.
6. Piec około 20 minut w temperaturze 200oC. Ostudzić.

Składniki na masę kajmakową:
- 1/2 kg krówek najlepiej żywieckich (ja dałam wiecej)
- 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- bakalie do dekoracji

1. Krówki zalać mlekiem i gotować, stale mieszając, aż do rozpuszczenia.
2. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodać masło i wymieszać.
3. Ciepłą masę wylać na ciasto, udekorować bakaliami.

Przepis pochodzi od koleżanki.
Share