Filety z kurczaka w cieście francuskim
składniki dla 4 osób):
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 rozwałkowane kawałki ciasta francuskiego 16cm x 25xm,
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry boczku
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
1. Rozwałkowane kawałki ciasta włozyć do lodówki na 20 minut na posypanej mąką blaszce.
2. Na patelni podsmażyć drobno posiekane pieczarki z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i naciąć najkrótsze boki do środka co 2cm na długości ok. 8cm.
4. Oczyszczony i osączony filet ułożyć na cieście, na niego położyć mieszaninę pieczarkową, lekko spłaszczyć, a na nią plaster boczku
(jak jest długi można go podwinąć pod spód,
aby pieczarki się nie zsuwały.
5. Paseczki ciasta przeplatać na zmianę na filecie.
Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła
uchodzić. Gotowe zawiniątka włożyć do lodówki na 20 minut.
6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C i włożyć do niego filety posmarowane na wierzchu jajkiem (samrować same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na 30-40 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykryć filety folią aluminiową
i jeszcze trochę podpiec.
Przepis pochodzi z Galerii Potraw
http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html
Share