Tort pisanka
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier,
a następnie żółtka.
2. Dodać olej i dalej miksować.
3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao,
4. wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
5. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy okrągłej
6. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Piekarnik musi być nagrzany.
Krem maślany składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 kostki masła (nie ma znaczenia czy 25 czy 20dkg).

1. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Ubijać ok 20 min.
2. Studzić ciągle ubijając.
3. Utrzeć masło na puch.
4. Dodawać powoli krem jajeczny, ciągle ubijać.

5. Nie zużyć całej masy do przełożenia. Należy zostawić trochę do posmarowania
  boków i wierzchu tortu. Do tej pozostałości dodać 2 łyżki kakao.

Poncz:
Zagotowana woda ze skórka cytryny, wyciśniętym sokiem i cukrem.
Wierzch - owoce
Boki obłożone są czekoladkami-paluszkami (czekolada gorzka).
Przepis pochodzi z galerii Potraw
http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html
Share