Pascha.
Składniki:
- 2 litry mleka świeżego (nie UHT)
- 1 laska wanilii
- ½ litra kwaśnej śmietany 18%
- 6 jajek
- 250 g dobrego masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g suszonych moreli
- garść rodzynek
1. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka.
2. Dodać je razem z pozostałością laski do mleka, mleko zagotować.
3. Śmietanę ubić z jajkami, wlać do wrzącego mleka.
4. Gotować na małym płomieniu do oddzielenia się twarożku
i półprzezroczystej serwatki (20-30 min). Usunąć laskę z wanilii.
5. Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy.
6. Przekładać masę chochelką do odsączenia, na końcu przelać delikatnie serwatkę tak, aby cały twarożek znalazł się na sitku z gazą.
7. Po odsączeniu bardzo mocno odcisnąć masę, wygniatając resztki płynu-twarożek powinien być sypki. Wystudzić go dokładnie.
8. Utrzeć masło z cukrem pudrem i po troszku dodawać twarożek, ciągle ucierając (podobno najpyszniejsza jest utarta w makutrze).
9. Wymieszać masę z migdałami, morelami pokrojonymi w kostkę
i rodzynkami. Cześć można zostawić do dekoracji. Można dać podprażone orzechy laskowe a płatki migdałowe również podprażyć ale moim zdaniem lesze te nie prażone).
10. Wyłożyć foremkę do paschy lub miskę pojedynczą warstwą zwilżonej gazy, nałożyć masę mocno dociskając łyżką.
11. Włożyć do lodówki na 3-4 godziny lub na noc, wyjąć odwracając formę do góry dnem, zdjąć gazę,
Udekorować odłożonymi migdałami i morelami.
 Przepis pochodzi ze strony Wielki Żarcie
Share