Lasagne Składniki:
- 800 g mielonej wołowiny - 3 duże cebule - 4 ząbki
czosnku - 3 butelki sosu pomidorowego np. Cirio - 100 ml
soku pomidorowego - sól, pieprz, bazylia, oregano - 800 g
sera mozzarella do zapiekania - paczka płatków lasagne 1.
Płaty makaronu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
czyli najczęściej daje się surowe. 2. Cebulę obrać i posiekać,
czosnek zmiażdżyć i razem z cebulą podsmażyć w rondlu na
odrobinie oleju. 3. Dodać sos pomidorowy oraz przyprawy.
Dusić aż sos przybierze konsystencję gęstej śmietany. Doprawić
solą i pieprzem. 4. Mięso podsmażyć i dodać do sosu. Dusić
jeszcze 15 minut, aż sos zgęstnieje. 5. Dno formy
wysmarować oliwą, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć
sosem pomidorowym i mozzarellą. Powtarzać aż do wykończenia
makaronu. Na górze powinien znaleĽć się makaron przykryty
warstwę sera. 6. Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryć i
zapiec jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Większość
przepisów jest z sosem beszamelowym, ja robię bez i jest
pyszna. Przepis koleżanki. |