Lasagne
Składniki:
- 800 g mielonej wołowiny
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 butelki sosu pomidorowego np. Cirio
- 100 ml soku pomidorowego
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 800 g sera mozzarella do zapiekania
- paczka płatków lasagne
1. Płaty makaronu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
czyli najczęściej daje się surowe.
2. Cebulę obrać i posiekać, czosnek zmiażdżyć i razem z cebulą podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju.
3. Dodać sos pomidorowy oraz przyprawy. Dusić aż sos przybierze konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
4. Mięso podsmażyć i dodać do sosu. Dusić jeszcze 15 minut,
aż sos zgęstnieje.
5. Dno formy wysmarować oliwą, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i mozzarellą. Powtarzać aż do wykończenia makaronu. Na górze powinien znaleĽć się makaron przykryty warstwę sera.
6. Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryć i zapiec jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera.
Większość przepisów jest z sosem beszamelowym,
ja robię bez i jest pyszna.
Przepis koleżanki.
Share